اگر صاحب یک کسب و کار هستید یا قصد راهاندازی آن را دارید و میخواهید فروش خدمات و محصولات خود را افزایش دهید، باید به طراحی اپلیکیشن توجه ویژهای داشته باشید. چرا که اپلیکیشن میتواند فرآیند خرید و ارتباط با مشتری را بسیار سادهتر کند. طراحی اپلیکیشن موبایل در حقیقت فرآیند تولید و طراحی برنامههایی است که قابل اجرا بر روی پلتفرمهای مختلف موبایل باشند. این پلتفرمها معمولاً به سیستمعاملهای موبایل اشاره دارند، به عنوان مثال سیستمعامل موبایل اپل (iOS) و پلتفرم موبایل گوگل (اندروید). در این مقاله، قصد داریم انواع طراحی اپلیکیشن را به شما معرفی کنیم.
معرفی انواع طراحی اپلیکیشن موبایل :
اپلیکیشن به شما کمک میکند تا مزیتهای رقابتی خود را افزایش دهید و از رقبای خود متمایز شوید. همچنین میتوانید فروش خود را به صورت 24 ساعته ادامه دهید و هزینههای تبلیغاتی خود را کاهش دهید. با ارسال نوتیفیکیشن، به راحتی میتوانید مشتریان خود را از جدیدترین محصولات و خدمات مطلع کنید. هر یک از انواع طراحی اپلیکیشن موبایل مزایا و معایب خاص خود را دارند و طراح اپلیکیشن باید بسته به نوع فعالیت و کسب و کار شما، سازگارترین نوع را انتخاب کند.
اپلیکیشن نیتیو (Native Apps) یا اپلیکیشنهای بومی
این نوع اپلیکیشنها به صورت حرفهای و مخصوص هر سیستمعامل برنامهنویسی میشوند و بسیاری از برنامههای موفق و معروف موبایل از این نوع برنامهنویسی بهره بردهاند، مانند اسنپ، تپسی، دیجی کالا و غیره.
یک برنامه بومی نرمافزاری است که در زبانهای برنامهنویسی خاص مانند Objective-C برای iOS و Java برای سیستمعاملهای اندروید کدنویسی شده است. این اپلیکیشنها برای استفاده در یک پلتفرم خاص طراحی میشوند و عملکردی سریع و قابلیت اطمینان بالا دارند. همچنین، این برنامهها دسترسی به دستگاههای مختلف مانند دوربین و دفتر آدرس دارند. از مزایای این نوع اپلیکیشنها میتوان به امکان استفاده از برخی ویژگیها بدون اتصال به اینترنت اشاره کرد.
با این حال، هزینه توسعه این نوع برنامهها به دلیل طراحی مختص هر سیستمعامل میتواند بالا باشد، چرا که شرکتها باید نسخههای مختلفی برای سیستمعاملهای مختلف ایجاد کنند. به طور مثال، بازیهای ویدئویی اغلب برنامههای بومی هستند. همچنین، هر اپلیکیشن بومی تنها میتواند روی یک سیستمعامل خاص اجرا شود، مانند iOS، Android، Blackberry، Symbian، Windows Phone و غیره. بنابراین، اگر بخواهید تجربه اپلیکیشن خود را برای کاربران Android یا Blackberry نیز فراهم کنید، نیاز به توسعه و حفظ نسخههای جداگانه خواهید داشت.
نقاط مثبت اپلیکیشنهای بومی یا نیتیو:
• به دلیل طراحی اختصاصی برای یک سیستمعامل بومی، این اپلیکیشنها دارای سرعت و عملکرد بسیار بالا هستند.
• رضایتمندی بالا کاربران به دلیل طراحی رابط کاربری هوشمندانه که با سیستمعامل هماهنگی کامل دارد.
• دسترسی سریع و آسان به اپهای بومی از طریق مخزنهای اختصاصی مانند گوگل پلی و اپ استور فراهم میشود.
• امنیت و کاربری این نوع اپلیکیشنها نسبت به سایر روشها بسیار برتر است.
نقاط منفی اپلیکیشنهای بومی یا نیتیو:
• از آنجا که مخزنهای اپلیکیشن ابتدا نسخه بهروز یک اپ را تأیید کرده و سپس عرضه میکنند، فاصله بهروزرسانیها ممکن است طولانیتر باشد.
• عدم سازگاری با پلتفرمهای مختلف: اپلیکیشنهای بومی چند سکویی (Cross-Platform) نیستند و برای اجرای اپ روی پلتفرمهای مختلف باید کدها دوباره نوشته شوند.
• هزینه توسعه و ورود به سیستمعاملهای دیگر بالا بوده و این فرآیند برای گسترش اپلیکیشنها مقرون به صرفه نخواهد بود.
• برای استفاده مداوم از این نوع اپلیکیشنها به فضا و منابع زیادی نیاز خواهید داشت.
روشهای ساخت وب اپلیکیشن (Web App)
وب اپلیکیشن یا برنامه تحت وب یکی از انواع طراحی اپلیکیشن است که از طریق مرورگر وب و از طریق شبکههای محلی یا اینترنت قابل استفاده است. در حقیقت، وب اپلیکیشنها برنامههایی هستند که تنها از طریق وب قابل دسترسی و استفاده میباشند. این اپلیکیشنها بیشتر بر روی عملکرد و کارکرد خود تمرکز دارند و محتوای آنها معمولاً پر محتوا نیست. به عنوان مثال، سرویس جیمیل یک وب اپلیکیشن مشهور است.
وب اپلیکیشنها امکان دسترسی به اطلاعات کسبوکارها را در هر زمان و مکانی برای کاربران اینترنتی فراهم میکنند. این اپلیکیشنها پس از تجزیه و تحلیل و بررسی دقیق نیازهای یک مجموعه، شامل مشخص کردن نقشها، عملکردها و سایر ویژگیها، طراحی میشوند و میتوانند در شبکه داخلی یا اینترنت ارائه شوند.
طراحی اپلیکیشن با فیگما
نقاط مثبت وب اپلیکیشنها:
• از آنجایی که وب اپلیکیشنها برای تمام سیستمعاملها قابل دسترسی هستند، هزینه توسعه کمتری را به همراه دارند.
• به دلیل دسترسی از طریق مرورگر، کاربران نیازی به اختصاص فضا و منابع به اپلیکیشن نخواهند داشت. (بدون نیاز به فضای حافظه)
• در هر زمان و هر مکانی و تنها با استفاده از مرورگر قابل دسترسی هستند.
نقاط منفی وب اپلیکیشنها:
• بدون اتصال به اینترنت قابل اجرا نیستند و عملکرد آفلاین وجود ندارد.
• دادهها و خروجیها در مرورگرها میتوانند تفاوت داشته باشند. (عملکرد وابسته به نوع مرورگر)
• بازاریابی ضعیفی دارند زیرا از طریق مارکتها قابل گسترش نیستند.
• دارای امنیت ضعیفی میباشند.
اپلیکیشن هیبریدی (Hybrid Apps)
اگر در حوزه کدنویسی فعالیت داشته باشید، احتمالاً با اپلیکیشنهای هیبریدی آشنا هستید. این نوع اپلیکیشنها یکی از انواع طراحی اپلیکیشن هستند که مانند یک وبسایت عمل میکنند. در ساخت این اپها از سیستم Apache و زبانهای جاوا اسکریپت و HTML5 استفاده میشود. اپلیکیشنهای هیبریدی با ادغام چند سیستم مختلف، دسترسیهای متفاوتی را به صورت یکجا به کاربر ارائه میدهند که این ویژگی، تمایز اصلی این نوع اپها با سایر اپلیکیشنها است. این اپها با استفاده از API چند عملیات مختلف را ادغام میکنند و به کاربران دسترسیهای بیشتری میدهند. معمولاً از این نوع اپها به صورت آنلاین استفاده میشود.
نقاط مثبت اپلیکیشنهای ترکیبی:
• هزینه پایین و سرعت بالای توسعه
• دارای APIهای کاربردی مانند موقعیت مکانی، شتابسنج و غیره
• نگهداری مقرون به صرفه و استفاده مداوم
زبانهای محبوب برای توسعه اپلیکیشنهای موبایل
نقاط منفی اپلیکیشنهای ترکیبی:
• بدون استفاده از webview قابل مشاهده در پلتفرمهای مختلف نیست.
• کاربران نمیتوانند این اپلیکیشنها را به صورت آفلاین استفاده کنند زیرا نیاز به دادههای کاربر برای دسترسی به امکانات دارند.
• در صورتی که از جلوههای صوتی و تصویری زیاد استفاده شود، سرعت آن به اندازه Native بالا نخواهد بود.
• از نظر امنیت، نسبت به Native ضعیفتر است.
روشهای ساخت اپلیکیشنهای PWA
PWA مخفف Progressive Web Application است. این نوع اپلیکیشنها یکی از انواع طراحی اپلیکیشن هستند که قابل استفاده در هر دستگاه و سیستمعاملی میباشند و به همین دلیل به آنها پیش رونده نیز گفته میشود. این فناوری از اوایل سال 2015 توسط شرکت گوگل معرفی شد. یک PWA به طور ساده یک وبسایت است که از فناوریهای مدرن و جدید وب استفاده میکند، اما ظاهر و عملکرد آن شبیه به یک اپلیکیشن معمولی میباشد. برخلاف اپلیکیشنهای بومی، PWA نیازی به نصب و مراحل پیچیده دانلود ندارد و تنها با استفاده از یک URL میتوان به راحتی آنها را به اشتراک گذاشت. به عبارت سادهتر، PWA یک وبسایت است که با استفاده از مرورگرهایی مانند کروم و فایرفاکس به آن دسترسی پیدا میکنیم و سپس با یک اپلیکیشن سروکار داریم.
اهمیت رابط کاربری در انواع طراحی اپلیکیشن موبایل
اگر قصد طراحی یک اپلیکیشن فروشگاهی برای کسب و کار خود دارید، باید بدانید که یکی از اصول موفقیت در طراحی اپ، طراحی منحصر به فرد رابط کاربری و تجربه کاربری (UI/UX) است. برای موفقیت، باید تجربهای لذتبخش برای کاربران نهایی اپلیکیشن فراهم کنید. دستیابی به تجربه کاربری لذتبخش نیازمند طراحی رابط کاربری عالی است. با طراحی درست UI/UX میتوانید به اهدافی مانند شهرت برند، جذب کاربران بیشتر و افزایش سود دست یابید.
• طراحی UI/UX باعث افزایش رضایت مشتری میشود.
• در زمان و هزینه شما صرفهجویی میکند.
• به درک بهتر مخاطب کمک میکند.
• برند شما را معتبرتر میسازد.
سخن پایانی
در نهایت، انتخاب روش توسعه اپلیکیشن نباید تنها بر اساس هزینه باشد. تجربه کاربری باید عامل اصلی تصمیمگیری برای انتخاب وب اپلیکیشن، اپلیکیشن بومی یا هیبریدی باشد. به عنوان مثال، هرچند یک اپلیکیشن هیبریدی ممکن است هزینه کمتری داشته باشد، اما این نوع اپها ممکن است با مشکلاتی روبهرو شوند که در نهایت هزینههای بیشتری را برای شما به همراه داشته باشد. همچنین، ممکن است برنامههای وب به اندازه برنامههای بومی عملکرد مطلوب نداشته باشند و نتوانند انتظارات کاربر را برآورده کنند. بنابراین، اگر قصد برنامهنویسی دارید، مهم است که با یک شرکت توسعه متخصص در طراحی و توسعه برای پلتفرمهای مختلف همکاری کنید یا آموزش لازم را ببینید.